Crohn

definitie: Een niet te genezen (wel te verzachten) ontstekingsreactie van de diepere lagen van het maagdarmstelsel.

Oorzaken:
Onduidelijke oorzaak. Erfelijkheid speelt een rol (als je Crohn hebt, heb je meer kans dan anderen op het krijgen van kinderen met de ziekte)

Frequentie:
6/100.000. Wordt vaak voor het eerst ontdekt bij mensen tussen het 15de en 30ste levendsjaar. 32% Van de patienten heeft een perianale (in de omgeving van de anus) ontsteking. 80% Heeft een ontsteking van de dunne darm, vooral het distale ileum, 50% heeft een iliocolitis (deel dunne darm en dikke darm ontsteking), 20% heeft alleen dikkedarm ontsteking (waarvan 50% geen aangedaan rectum heeft), bij enkele patienten is de mond of de grastroduodenale regio (maag en eerste gedeelte dunne darm) of de slokdarm aangedaan.

Verschijnselen:
Koorts
Malaise (algeheel onprettig gevoel)
Gewichtsverlies
Amennorrhoe (geen menstruaties)
Groeivertraging bij kinderen
Vertraagde pubertijd
Buikpijn
Diarhee (rond de 20 keer per 24 uur - ook 's nachts, 10% heeft geen diarree)
Bloeddige ontlasting of pekzwarte ontlasting (bloed kan een zwarte kleur hebben (melena) - dan komt die uit de dunne darm - of nog redelijk rood zijn - komt dan uit de dikke darm. Oorzaak zijn bloedingen ter plaatse van de ontsteking)
Slijm bij de ontlasting
Incontinentie voor ontlasting
Fissuren (scheuren in de anale regio)
Abcessen perianaal (ontstekingen rond de anus)
Cobblestone mucosa in de mond
Anemie
Er kunnen fistels (onnatuurlijke verbindingen met andere organen) ontstaan
Gewrichtspijn
Oog- en huidaandoeningen

Er kunnen stukken darm aan elkaar verplakken en dichtgaan met als gevolg:
misselijkheid
braken
Vreselijke pijn

De darmen kunnen de urine buisjes (urethra) beknellen, waardoor er een vergrote druk in de nieren ontstaat - hydronefrose.

Diagnostiek:
Hb (laag), BSE (hoog), CRP (hoog)
Gastroscopie (met onderzoeken van de dunne darm)
Contrast X-abdomen

Behandeling:
Prednison (algehele ontstekingsremmer), Methotrexaat (ook ontstekingsremmer). Pijn bestrijding door onder andere morfine (bij ernstige pijn). Foliumzuur, paracetamol (ook tegen pijn). Bij hydronefrose kan er een stand door de buizen geleid worden, waardoor de doorstroming weer mogelijk wordt gemaakt.
Indien er zeer gevaarlijke situaties dreigen, kan een deel van de darmen weg worden gesneden. Dit is echter geen genezende ingreep, aangezien de Crohn gewoon terugkeert.

DD:
appendicitis, diverticulitis, ischaemische colitis, lymfoom, carcinoom

Extra informatie:
Ontsteking die begint in de submucosa en verder gaat naar het mucosa (waardoor slijmvlies ulcera kunnen ontstaan) en de spierlaag om vervolgens fistels met omliggende organen te vormen.

Prednison heeft een heleboel bijwerkingen. Ze zijn tamelijk ernstig: dikker worden, meer willen eten, suikerziekte, botontkalking, stemmingswisselingen, depressie, suicidaliteit. Let dus enorm goed op, zeker voor het laatste!

Morfine kan de doorstroming van de darmen verminderen, waardoor er obstipatie (verstoppen) in de darmen kan optreden.

Terug naar EncyMed <<