Galstenen

definitie: Kristalisering van cholesterol, bilirubine en kalk in harde stenen die in de galafvoer kunnen belemmeren

Oorzaken:
Waarom galstenen precies ontstaan ?, maar ze komen wel voor in mensen met veel cholesterol (vooral dikke mensen). Zelfs zonder galblaas kunnen galstenen ontstaan.

Frequentie:
In het engels: female, fatty, fourty, fertile, family (vrouw, dik, rond de veertig jaar oud, vruchtbaar (vooral zwangerschap), het komt voor in de familie)

Risicofactoren:

Verschijnselen:
De galstenen kunnen in de galafvoer buizen komen en daar vast komen te zitten. Het lichaam probeert ze te verwijderen door spieren samen te trekken. Soms helpt dit niet en veroorzaakt het pijn: koliekpijn.
Pijn in golven
Pijn is discontinu
Pijn is hevig
Drang om te blijven bewegen
Misselijkheid en/of braken
Bloed in de urine

Complicaties:
Als de steen in de buis naar de galblaas zit en de buis die van de lever naar de darmen niet blokkeerd, dan is er geen geelzucht. Indien die weg wel verstopt zit, dan treed geelzucht op.
Cholangitis
Pancreatitis
Sclerose van de Papil van Vater
Galblaasontsteking/galblaas empyeem
Galblaaskanker

Diagnostiek:
Echo abdomen
ERCP (endoscopisch retrograde cholangiopancreaticografie)

Behandeling:
Als er galstenen vastzitten in de galgang en ze er niet meer vanzelf uit komen, waardoor ontsteking van de galgang ontstaat: verwijdering van de galstenen. De galstenen kunnen worden vernietigd door met een endoscoop (via ERCP) met een grijpertje de steen te verpulveren, maar men kan ook ultrasone golven gebruiken, een operatie of de stenen chemisch oplossen door galzuren toe te dienen.

Voor de behandeling van galstenen in de galblaas die voor een galblaasontsteking zorgen zie cholecystitis.

Controle:

Extra informatie:

 

Terug naar EncyMed <<