Jicht

definitie: neerslag van uraatkristallen in gewrichten.

Oorzaken:
Het neerslaan van uraatkristallen in de synovia van de gewrichten heeft als risicofactoren: overmatige consumtie van alcohol, overgewicht. De meest aangedane gewrichten zijn: MTP-1, knie, metatarsale gewrichten, kleine handgewrichten, pols en elleboog.
De volgende beelden zijn geassocieerd met jicht: hypertensie, hypertriglycericemie, ischaemische hartziekten, nierstenen.
Bij een defect van het enzym hypoxanthine-guanine-fosforibosyltransferase komt ook vaak jicht voor. Daarnaast komt bij dit enzymdefect ook mentale retardatie voor.
Zeldzame enzymdefecten in het purinemetabolisme kunnen ook de oorzaak zijn voor jicht (denk hieraan bij jeugdige leeftijd en bij familiair voorkomen).

Frequentie:

Risicofactoren:

Verschijnselen:
Acute periartritis (acute ontsteking van meestal 1 gewricht)
Temperatuursverhoging of koorts
Tophi (uraatdeposities die als knobbels onder de huid zichtbaar zijn bij of op de gewrichten, peesscheden of op de oorschelp)
Acute bursitis (acute slijmbeursontsteking)
Cellulitis (bindweefselontsteking)

Complicaties:

Diagnostiek:
Normaalgesproken wordt de diagnose op basis van het klinische beeld gesteld. Bij twijfel kunnen onderstaande tests gedaan worden.
Aantonen van dubbelbrekende naaldvormige uraatkristallen in de gewrichtsvloeistof van het aangedane gewricht.
Meten van serum urinezuur >4 weken na aanval (indien meer dan 0,38mmol/L dan een gewrichtspunctie doen bij de eerstvolgende aanval)

Behandeling:
NSAIDís
Colchicine
Urinezuurverlagende middelen (allopurinol) bij frequente aanvallen. Niet tijdens de aanval toedienen.

Controle:

Extra informatie:

 

Terug naar EncyMed <<