Miltletsel

definitie:

Oorzaken:
Inwerkende krachten op het linker boven kwadrant van de buik en de onderbegrenzing van de linker ribbenboog. In 10% van de beschadigingen van de milt is er alleen een bloeduitstorting binnen de milt. Deze bloeduitstorting kan echter weken tot jaren na het ongeluk leiden tot een miltruptuur (scheur). Miltletsel komt ook voor bij deceleratietrauma (bijv. iemand die rijdt en plotseling stil komt te stana door een botsing. De organen stoppen niet zo snel als de buitenkant van het lichaam en scheuren in het lichaam door de trekkracht die er op staat). Een grote milt en een milt tijdens de zwangerschap is extra kwetsbaar.

Frequentie:

Risicofactoren:

Verschijnselen:
Geen verschijnselen of
Doffe pijn in de linker flank en linker bovenbuik (= teken van Ballance)
Pijn is de schouder (=teken van Kehr)
Pijn in de nek (teken van Saegesser)
Shock (hypovolemisch) 

Complicaties:

Diagnostiek:
Echo abdomen
CT-scan abdomen

Behandeling:
-Bij een beperkt hemoperitoneum en hemodynamische stabiliteit: conservatief behandelen met regelmatige controles van de toestand.
-Bij gelokaliseerd letsel kan het miltkapsel laparascopisch worden gehecht (splenorafie). Ook kunnen partiele resecties worden gedaan. Bloedingen kunnen ook dichtgemaakt worden door een collageenvlies, fibrinelijm of polyglactinenetten.
-Bij bejaarden, bij vervuiling van de binnenkant van het abdomen, bij multitraumapatienten met coagulopathie en in rampsituaties: splenectomie (gevolgd door pneumokokkenvaccinatie, instructies geven dat er bij koorts direct met antibiotica moet worden gestart, tegen stijgend aantal trombocyten salicylaten)

Controle:

Extra informatie:

 

Terug naar EncyMed <<