Naam schrijver: Y. Keuls
Boek: De moeder van David S. (geb. 3 juli 1959)
Jaar uitgave: 1980
Uitgever: Ambo Baarn
ISBN: 9026304773

Korte samenvatting:
De moeder moet afstand doen van haar zoon omdat hij haar vernielt, hij haar bedreigt en haar huwelijk kapot maakt door de drugs. Ze gaat een zware periode door met veel ups en downs. Het is onbekend of het haar lukt.

Het verhaal
Welk verhaal eigenlijk?
Het was een samenstelling van eigenschappen en gebeurtenissen die aan de schrijfster zijn verteld. Alleen twee personages zijn echt en hun namen zijn ook niet veranderd: Len en Gerrie.
Er is niet echt veel spanning in naar mijn gevoel. Er worden veel vragen opgeroepen door informatie die wordt achterhouden, maar de uitkomst is telkens voorspelbaar.
Het thema van het boek zijn de stadia die een moeder van een drugsverslaafde moet doorkomen. Er zijn veel motieven in zoals bijv. het kind dat Len, de hoofdfiguur, uit haar handen laat vallen zodat het bijna verdrinkt in het babybadje; de afhankelijkheid van Simon, haar man; de ring met de groeibriljant (die slaat op de groei die wordt gestolen en weer teruggebracht); de oma; afpersing; drugs; leugens; verdriet; aandacht; de paspoorten (die slaat op de verloren identiteit); de spijkerbroek-psychiater op de "halleluja"-fiets en de tanden van David.
Het boek is een psychologische roman.
Het boek is geschreven in de ikvertelsituatie, de gebeurtenissen worden verteld door de ik-persoon en door haar ogen gezien. Het verhaal is niet in chronologische volgorde verteld, want het begint niet met de geboorte van Len maar met die van David. Bovendien zijn er veel flash-backs in. Motieven worden gebruikt om de chaos in het leven van Len uit te beelden.
Het verhaal speelt zich af in den Haag en een beetje in Amsterdam en tussen 1970 en 1990 ongeveer dit kan je afleiden uit de volgende gegevens: Len geb. 1949, krijgt op 20 jarige leeftijd een kind => David en het boek eindigt als David ca. 20 is.

Personages:
* Hoofdpersonen:
1. Len: de moeder van David, geboren in 1939 (waarschijnlijk), getrouwd met
Simon, heeft vier kinderen: Juliëtje, Josientje, Brammetje en David, ze heeft de kunstacademie gevolgd. Ze moet in het boek afstand doen van David. Ze is gevoelig en laat zich de hele tijd meeslepen door David. Ze richt een club op voor ouders van verslaafde kinderen.
2. David: geboren op 3 juli 1959, aan drugs verslaafd; door de drugs gaat hij zijn
familie bestelen en bedriegen. Schuldgevoel laat hem alleen maar meer gebruiken. Hij was al vanaf het begin een lastig kind. Simon: man van Len, heeft niet zo'n hechte band met David maar gaat toch kapot van hem. Hij heeft problemen met zijn werk door David. Hij kan David iets beter uit zijn hoofd zetten.
4. Gerrie: een steun en toeverlaat van Len. Zij heeft ook een verslaafde zoon: Bennie die ze kwijt raakt. Ze is getrouwd met Tom die een hekel heeft aan David omdat die zijn zoon in contact gebracht had met drugs.
5. Juliëtje: oudste zus van David, steunt haar ouders in zware momenten. Ze houdt van haar broer maar ziet ook het gevaar in hem.
* Bijpersonen:
1. Kees: de spijkerbroek-psychiater met de "halleluja"-fiets. Probeert David te helpen
maar slaagt pas aan het einde van het verhaal er in om zijn (achteraf toch goed blijkende) doelen te bereiken.
2. Marleen: wordt zwanger van David aan het einde van het boek. Ze had een ziekte aan haar geslachtsorganen en daarom zijn die er ook uit gehaald, dat wil zeggen een helemaal en de andere half. Ze dacht niet dat ze nog een kind kon krijgen. Door Len wordt ze ook wel "De prostituée met het kippenlijf en de halve eierstokken" genoemd (dit is in iets beschaafder Nederlands vertaald).
3. Bennie: vriend van David; komt via David in aanraking met drugs, waardoor hij het later niet meer zal kunnen houden. Hij zal zelfmoord plegen door zich van de 12e verdieping af te gooien. Hij heeft een paar keer proberen af te kicken maar vergeefs. Hij heeft in het gevang gezeten voor brandstichting.
4. Brammetje en Josientje: het broertje en jongere zusje van David, zij leiden aan een gebrek aan aandacht. Dit zal ook een reden zijn voor Len om het normale leven zo veel en zo lang mogelijk weer op te pakken.
5. Tom: Man van Gerrie, groot en fors gebouwd. Hij heeft een hekel aan David. Hij kan de dood van Bennie nauwelijks verwerken.

Samenvatting:
David wordt geboren en hij is meteen al een probleemkind. Hij huilt maar en huilt maar. Na veel onderzoeken wordt hij gezond verklaard. Len is zo moe van hem dat ze de neiging krijgt om hem te doden. Dit zal nog als een motief terug komen. De hopeloze Len belt naar een magnetiseur-astroloog, die na een hele hoop nonsens een heel rare reden geeft voor het krijsen van David: "In zijn vorige leven is David als kind omgekomen tijdens een bombardement". Hij zou deze gebeurtenis moeten verwerken en dat zou tijd kosten. Deze uitspraak leidt tot een hevige ruzie. Henriëtte, de nicht van Len, was uit Amerika gekomen en Len stort haar hart bij haar uit. Simon vindt deze gesprekken niet leuk en gaat weer bij zijn vader en moeder wonen die alles voor hem regelen.
David wordt ziek en hij belandt in het ziekenhuis. Hij gaat bijna dood aan de steenpuistcoccen. David raakt verslaafd, hij begint wierook te branden en doet gemeen tegen zijn oudste zusje. Simon haalt de HTS twee maal niet en ze verhuizen in 1968 naar een groot huis met een tuin. David was weer aanspreekbaar geworden en maakte makkelijk contacten. Maar niet lang daarna begint hij weer met niets willen. Voor het eerst laat hij zijn moeder liegen. Hij krijgt een baantje in een kwekerij maar daar doet hij echt niks.
Als Len en Simon met de kleinere kinderen alleen op de vakantie gaan en David achterlaten, maakt David er een bende van. Hij laat een gang in het huis logeren en ze richten veel schade aan. De buurvrouw die op David zou passen is overstuur en wil niet meer praten. Daarom belt haar zoon. Overhaast keren Len en Simon terug en ze laten de kleinere kinderen bij de oma achter. Als ze bij hun huis aankomen vinden ze een enorme ravage. David is stoned en er zijn meerdere junks in hun huis aan het slapen, meestal naakt en in het bed van de normale bewoners. Alles is vuil en kapot. Als de politie komt krijgen ze te horen dat het een orgie was.
David doet dan een poosje normaal en zoekt troost bij zijn ouders. Het schuldgevoel maakt hem bang maar hij begint weer met gebruiken. Hij wil niet naar school, hoewel hij het beloofd had en hij gaat weer bezoekjes brengen aan Bernard. Nadat hij het huis uit was gegooid door Simon was David lang spoorloos. Op een gegeven moment belt er iemand en die vertelt dat hij weet waar David is, maar hij wil er 500 gulden voor. David zou in Amsterdam zijn. Ze gaan er naar toe en treffen een junkachtig type aan met een gekke David - David had een "bad trip": hij had teveel LSD gebruikt. David is een beetje gek geworden en hij zegt dat hij dood is.
Een psychiater komt er aan te pas. Het wordt de psychiater op de "halleluja-fiets". Hij probeert David te helpen maar weigert hulp te verlenen aan Len. Simon is inmiddels ook onder de psychische hulp en ze zijn al ettelijke keren van elkaar geweest. Ze maken kennis met Tom en Gerrie die al snel een brief krijgen van hun zoon Bennie uit het gevang. Bennie is daar terecht gekomen omdat hij brand heeft gesticht in een fabriek tegenover het kraakpand waar zij zaten. Bennie zit gedwongen af te kicken.
Door de stress in huis houdt Simon het niet langer uit en moet weg naar een rustige plaats. Na een tijdje komt Simon weer terug en niet lang daarna komt er een telefoon van het psychiatrisch ziekenhuis. David is opgenomen. Hij probeert een paar keer zijn ouders uit te buiten en te ontsnappen. Ook blijkt dan dat hij zijn oma voor de zoveelste keer heeft proberen uit te buiten. Na een tijdje moeten ze ook naar het ziekenhuis komen om te ondervraagd worden over David. Alles was nodig voor David en er was geen belangstelling voor Len en Simon.
Uiteindelijk sturen ze David naar de Emiliehoeve. Zonder David konden de ouders weer zorgen voor de jongere kinderen maar op een dag komt er telefoon dat David is ontsnapt. Len krijgt het bevel om hem niet naar binnen te laten, maar dat doen ze toch. David komt niet op tijd terug en ze proberen hem met een truc weer naar de inrichting te krijgen. Maar ze laten hem er niet in. David verdwijnt daarna weer.
Als hij terug komt krijgen ze het advies van Gerrie om een huisje voor hem te huren. Dat doen ze en ze knappen iets voor hem op maar David wil dat er gips op de muren komt. Hij verstopt daarbij de goot en intussen jat David ook nog de ring met de groeibriljantjes van zijn moeder. Zijn moeder zeult met eten en kattenvoer en er zijn inmiddels anderen bij komen wonen. Op een dag blijkt dat die allemaal vertrokken zijn voor de verschrikkelijke stank.
Bennie is inmiddels vrij en heeft een kamertje voor zich zelf. Op een dag komt Gerrie naar Len toe en zegt haar dat David bij Bennie zit te gebruiken. De vier ouders regelen een woonruimte voor de junks en David gaat werken. David blijkt schulden te hebben maar lost niets af omdat er steeds nieuwe schuldeisers zijn. Hij wordt ontslagen omdat hij de paspoorten stal. Dan gaat David zelf iets zoeken en hij laat de huur door Len en Simon betalen. David maakt een scène waarbij hij zijn moeder oplicht met de hulp van een vriend die later niet de schuldeiser bleek te zijn maar een debiteur.
Door de stress wordt Len ziek en wordt ze geopereerd aan haar blinde darm. Ze heeft een briefje naar David toe gestuurd dat hij haar zou moeten opzoeken en ze gaat nog ziek en tegen de zin in van de doktoren naar huis. Als David komt merkt hij dat Len hem wil duidelijk maken dat hij de bron van haar ziekte is en hij schopt haar in haar wond. Dit brengt de totale afkeer van Len tot David in stand. Ze komt weer in contact met haar nicht Henriëtte die haar mee neemt naar de VS en haar in contact brengt met een groep ouders van verslaafde kinderen - een praat groep. Len loopt daar een beetje mee en na terugkomst richt ze zelf er ook een op. Dit loopt goed totdat Bennie zelfmoord pleegt door van een flatgebouw af te springen. Dan valt de groep uiteen.
Daarna krijgt hij een vriendin, "de prostituée met het kippenlijf en de halve eierstokken" - Marleen. Ze gaan in de caravan wonen maar na een tijdje is die ook total loss. Marleen bouwt een eigen leven op maar raakt zwanger van David. Die pikt dat niet en ramt de hele buurt in mekaar nadat ze hem eruit heeft gegooid. De politie neemt David mee maar ze kunnen hem niet lang in arrest houden. Marleen komt naar Len toe en vraagt of zij haar spullen kan gaan halen. Als Len alles heeft en weg wil gaan, ziet ze David wachten op Marleen om haar in elkaar te slaan. Marleen verdwijnt om haar eigen leven op te bouwen.
Daarna komt de groep weer bijeen op initiatief van Gerrie. Len heeft inmiddels David helemaal los gelaten. David komt op gegeven moment weer terug en raakt slaags met de ook op dat moment naderende Tom. Om David te beschermen nemen ze hem naar binnen als hij de kans ziet om weg te vluchten van Tom die vast werd gehouden door twee mannen. Tom, die dronken was, gaat een preek houden bovenop een auto. Na enige tijd wordt hij afgevoerd. Len en Simon proberen het dan voor de zoveelste keer te proberen met David. Hoe dat afloopt weten we niet...

Over de schrijfster:
Yvonne Keuls is geboren 17 december 1931 in Batavia. Zij was onderwijzeres en werkt nu sinds 1965 o.a. voor de tv. Ze verwierf bekendheid met "Jan Rap en z'n maat" (1977) waarin ze verslag deed van ervaringen met jongeren in een opvangcentrum in Den Haag. Haar stijl is sober en ze neemt alles nuchter waar. Na "Jan Rap en z'n maat" schreef ze meer boeken over jongerenproblemen als drugsverslaving, van huis weggelopen jongeren, heroïneprostitutie en seksueel misbruik van kinderen. Daarna maakte zij veel cursiefjes. Haar werk wordt goed gewaardeerd. Zij schreef ook o.a.: Keuls potje (1979), Een doekje voor het bloeden (1980), Keulsiefjes (1980) en Kleine muizen en Regenwormen (1981).