Naam schrijver: Godfried Bomans
Titel: Erik (of het klein insectenboek).
Jaar uitgave: 1972
Uitgever: Prisma Boeken (het Spectrum)
ISBN: ??

Korte samenvatting:
Het boek gaat over een kleine jongen, Erik Pinksterblom, die op een goede nacht het schilderij "Wollewei" dat boven zijn bed hangt instapt. Hij maakt kennis met de insekten die in Nederland leven en wordt in hun midden opgenomen. Daar ontdekt hij ontoereikendheden van Solms' Beknopte Natuurlijke Historie.

Het verhaal, welk verhaal eigenlijk?
Het verhaal is een novelle. Het verhaal speelt zich af in de wereld van het schilderij en in het huis van Erik. Ook speelt een klein deel zich af in school. Het verhaal is in het heden verteld. De exacte tijd kan je niet goed ontdekken. Het verhaal speelt zich in de gewone volgorde van vertellen af. Je maakt kennis met de hoofdpersoon van "binnenuit" (je leert hem kennen door wat hij zegt en doet). De insekten leer je kennen via de omschrijvingen van hun gedrag en door wat ze zeggen.

Personages:
1. Erik Pinksterblom: omschrijving: negen jaar, zoon van parlementslid, niet erg ijverig, bescheiden, niet taktvol, behulpzaam, nieuwsgierig, jongetje, vriend op school van Henkje Sjollema (beste leerling op school), komt terecht in het schilderij en wordt daar bevriend met allerlei insekten.
2. De Insekten (vlinder, bij, worm, mieren, familie Doodgravers, wespen, etc.): Insekten op het schilderij, die net mensen lijken.

Samenvatting:
Erik ontdekt dat de schilderijen in zijn kamer leven en maakt kennis met zijn gestorven familieleden. Door een hardop uitgesproken wens belandt hij in de wereld van het schilderij "Wollewei".
Erik maakt kennis met de Wespenfamilie die van adel is en dat ook wil weten. Hij besluit afscheid te nemen na een grote fout te hebben gemaakt door het zingen van een loflied op de bij in plaats van op een wesp. Hij vertrekt op een hommel die filosoof is.
Erik logeert in het hotel zonder naam. Hij toont al zijn wijsheid die hij heeft opgestoken uit het boek van Solms: "Beknopte Natuurlijke Historie" en beschermt een ingesponnen rups in het hotel tegen de andere inwoners. Hij wordt daarna ook goede vrienden met de vlinder die uit de cocon komt. Hij helpt hem in kontakt te komen en daarna ook trouwen met een vlindervrouwtje. Opnieuw maakt hij een blunder maar die wordt door de vingers gezien.
Bij het zoeken van de lijst van het schilderij komt hij een boel onvriendelijke insekten tegen en vernielt het web van een spin die hij later ook doodt. Hij komt een paar doodgravers tegen en leert ze nader kennen. De Fam. Doodgraver wordt uitgemoord door een mol, maar Erik ontkomt aan de dood.
Erik probeert weer boven de grond te komen en ontmoet een worm. Deze raakt in de war maar er komt onverwachte hulp van een mier. Helaas wordt de worm door een stom foutje van de mieren gedood.
Erik merkt dat hij beroemd is geworden door zijn kennis uit Solms, maar het insektenleven is er helemaal door in de war geraakt. Erik zet alles weer goed en na een vurige toespraak gaat hij met een heel mierenleger de grens van de lijst zoeken. Er volgt een harde strijd tegen een ander mierenvolk waarbij Erik met mierezuur in zijn gezicht gespoten wordt. Dat brengt hem naar de gewone wereld terug. Dan blijkt dat ondanks zijn ervaring zijn proefwerk over insekten niet gewaardeerd wordt.

Over de schrijver.
Godfried Jan Arnold Bomans, beboren in 's-Gravenhage op 2 maart 1913, stierf in Bloemendaal op 22 december 1971. Hij was een "prozaist". Hij studeerde rechten in Amsterdam en psychologie in Nijmegen. Al tijdens zijn studeertijd deed hij van zich spreken, o.a. door het humoristische toneelstuk "Bloed en liefde" uit 1937. Memories of gedenkschriften van Mr. (in latere drukken minister) Pieter Bas" uit 1937 en het fijnzinnige boek wat ik heb gelezen uit 1941 zorgden voor een ruimere bekendheid. Hij verwierf grote populariteit met zijn boeken voor volwassenen en voor kinderen: parodische of speelse verhalen en ironische, soms tedere sprookjes. Bomans beschikte over een speelse fantasie, een bijzonder gevoel voor humor en een opmerkelijke stijl. Hoewel kwaliteit van zijn werk soms door een zekere hang naar effect bedreigd word, getuigen de wijze waarop hij allerlei zaken van sociale, culturele en godsdienstige aard benaderde, veelal van grote scherpzinnigheid en van orgineel denken. Bomans was een bewonderaar van het werk van Charles Dickens en Hildebrands "Camera obscura"; zijn grote kennis van de sprookjesliteratuur (o.a. H. C. Andersen en C. Perrault) berustte op affiniteit met dit gene. De laatste jaren voor zijn dood gaf Bomans, voor tv, gestalte aan zeer personelijke gesprekstechniek, die het midden hield tussen interview en dialoog.

Ander werk: (o.a.) "Kopstukken", "Sprookjes", "Buitelingen", "De avonturen van Bill Clifford", "Wonderlijke nachten" en "De avonturen van Pa Pinkelman".