Maarten't Hart                Stenen voor een ransuilHoofdpersonen: Ammer Stol, meneer Brikke, Hugo, vader, moeder, JacobMaarten't Hart beschrijft in zijn boek "Stenen voor een ransuil" een jongen die door zijn muziekleraar (die homo is ) wordt omgeschakeld tot het homo bewustzijn. De jongen (Ammer) is opgegroeid in een gereformeerd gezin (zijn vader is dominee) en heeft nooit iets te maken gehad met klassieke muziek (van zijn vader mocht hij alleen maar psalmen zingen), dans (wat werd beschouwd als een genotmiddel en een vorm van 'paren op afstand') en met verschillende liefdes vormen (homo/hetro).

Ammer heeft een muziekleraar die Brikke heet. Brikke is een homo en is verliefd op Ammer. Vanwege zijn gevoelens voor Ammer geeft hij hem gratis muzieklessen bij hem thuis. Hij laat Ammer genieten van muziek die hij nog nooit heeft gehoord en probeert dicht bij hem te komen. Brikke speelt in de kerk op het orgel en nadat Ammert goed genoeg is mag hij ook mee om eens te proberen op het grote kerk-orgel.

Het lukt Brikke tenslotte om met Ammer te vrijen in een afgesloten orgel kast. Hierna gaat Ammer op vakantie zeven jaar op vakantie samen met zijn vriend Jacob. Na die zeven jaar komt hij weer terug en ontmoet een klasgenoot die Hugo heet en wordt verlieft op hem. Hugo blijkt geen homo te zijn en vernederd hem door op een feestje Ammer uit te schelden voor homo.

Aan het einde van het boek gaat Brikke dood aan ouderdom.Het boek zit vol motieven zoals: homo, klassieke muziek, het geloof, het ongeloof, het alleen zijn, het niet houden van meisjes (die Ammer als "niettig"ziet) en het weiwater. Er zijn dan ook motieven als de kloof tussen gerefformeerd en hervormd, de hel, fiets, de angst voor de hel ,de man (die Brikke blijkt te zijn), de plantenbak (waar Ammer Brikke voor het eerst tegen komt. Daar zegt Brikke hem ook dat Ammer een homo is).

Ammer wil niet zo eenzaam en verlaten leven als Brikke. Aan het einde van het boek stelt hij zich voor niet een homo te zijn. Ammer is een liefhebber van muziek en de natuur en had vroeger als droom organist te worden (vandaar dat hij naar de bijlessen van Brikke ging).

Zijn moeder is streng gereformeerd en wil dat de vader van Ammer zelf zijn preken schrijft, of hij ziek is of niet. Ze wordt als een gemeen kreng voorgesteld en veel wordt er niet over haar gedrag en uiterlijk gesproken.

De vader van Ammer is een man die naar zijn vrouw luisterd, maar niet zo streng is als de moeder. Als hij ziek is maakt Ammer een preek voor hem.

Brikke is een gesloten man die zich alleen bloot stelt aan Ammer. Hij is organist en homo. Iedereen in de buurt die hem kent haat hem, zelfs zijn famillie heeft hem voor dood verklaart na een proces dat bewees dat Brikke met een van zijn leerlingen ontucht had gepleegd. Brikke is iemand die gek is van muziek, het is het doel van zijn leven. Het is een oude man en aan het einde van het boek gaat hij dood. Hij is de enige vriend (behalve Hugo) van Ammer en hij verteld hem dat hij homo is.De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is zo een dertig jaar voordat het boek is geschreven (1996). Er wordt op namelijk op klassieke muziek gedansd door de joneren.

Het taalgebruik is af en toe niet helemaal in orde en er komen momenten van hevige erotiek in voor (voor wie dat leuk vind met homo's - ik niet!!!).

Maarten't Hart heeft heel veel boeken geschreven waaronder "Ik had een wapenbroeder". "Het vrome volk", De kritische afstand", "Mammoet op een zondag", "Laatste zomernacht", "De Ortolaan" enz. Hij komt uit een streng gereformeerd gezin en heeft daar grotendeels afstand van genomen. Zijn eigen leven is in principe wel te plaatsen in "Stenen voor een ransuil" en misschien is dit dan ook een soort van autobiografie.Het verhaal speelt zich af in Nederland en Engeland. Waar precies is niet helemaal duidelijk. Het is in een hij vorm (derde persoon) geschreven.

Het boek is verdeeld in hoofdstukken die goed afgerond zijn.

Er komt een flash back voor en het boek heeft een open einde.Mijn mening over het boek:

Ik heb een ongehoord grote hekel aan homo's en vond dit boek dan ook een hel om door te lezen. Ik ben dan ook blij dat ik nu een punt achter dit verslag kan zetten.